8 NAJBOLJIH I NAJGORIH

NAMIRNICA ZA VAŠE ZUBE

Određene namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam mogu više naškoditi našim zubima od ostalih namirnica, isto tako neke namirnice pomažu u jačanju naših zuba i zubne cakline. U nastavku smo izdvojili 8 najboljih i najgorih namirnica za zdravlje Vaših zuba.

Najbolje:

Žvakaće gume bez šećera – osim što fizički čiste, također stimuliraju i potiču slinu. Slina ispire kiseline koje proizvode bakterije na ostacima hrane koji nam zaostanu u ustima. Ako ne stignete iza obroka oprati zube, preporučamo Vam žvakaće!
Voda – sadrži fluor koji pomaže jačanju cakline, a i ispire ostatke hrane.
Sir – sadrži kalcij i fosfate koji neutraliziraju kiselost u ustima pa time dodatno jačaju caklinu.
Čaj – i to onaj od kadulje koja je ujedno i najljekovitija biljka na svijetu. Zbog svog antiseptičnog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha, karijesa i upale zubnog mesa.
Orašasti plodovi (orasi, kikiriki, lješnjaci) – prepuni su vitamina i minerala koji potpomažu jačanje zubne cakline i zubnog mesa. Neki imaju i sposobnost stimulacije produkcije sline.
Jogurt – dobar izvor proteina i kalcija. Preporučujemo one sa manjim udjelom šećera.
Naranče – bogate vitaminom C i D te kalcijem. Pošto sadrže šećere nakon konzumacije poželjno je isčetkati zube ili koristiti žvakaću gumu bez šećera.
Jabuka – vrijedi poslovica “Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van”. Direktno u ustima potiče produkciju sline i čisti površine zubi.
Najgore:

Kruh, kolači – kupaju Vaše zube u šećeru
Alkohol – suši usta, čime povećava sposobnost bakterija da unište caklinu
Suho voće – lijepi se na zube i puno je šećera
Led – neki ga jako vole gristi… pa može razbiti ili oštetiti caklinu ili protetski rad
Energetska pića – obiluju šećerima i kiselinama. Ova kombinacija može brzinski oštetiti zube. Preporučamo nakon konzumacije odmah oprati zube.
Soda – isto kao i energetski napici, ali još opasniji jer sadrže veću koncentraciju kiselina.
Citrusno voće – grickanje ili lizanje limuna jako oštećuje caklinu. Nikako to nemojte raditi.
Čipsevi i ostale grickalice – svi ih volimo, ali se i one vole zabiti između zubiju, a onda bakterijama postaju hrana. Kiseline iz raspadnutih bakterija uništavaju caklinu i stvara se karijes. Nakon konzumacije istih treba očetkati zube, koristiti zubni konac i žvakati žvakaće gume bez šećera.
Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za zdravlje Vaših zuba slobodno nas kontaktirajte.

Vaš Denticro tim

3 znaka upale umnjaka

3 ZNAKA UPALE UMNJAKA UMNJACI, zubi koji su smješteni na posljednjem mjestu u nizu i teško su dostupni , te imaju jako simpatičan naziv, a često vole biti uzročnici velikih problema i bolnih stanja. Zbog svoje nezgodne pozicije otežano je čiščenje tih zuba četkicom,...

read more

Izbor zubne paste

IZBOR ZUBNE PASTE Danas su police u trgovinama preplavljene zubnim pastama i nerijetko se i sami nađemo u nedoumici koju pastu izabrati. Sigurno ste se našli u identičnoj situaciji gledajući razne obojane kutije zbunjujućih naziva. Kod odabira paste treba uzeti par...

read more

POŠALJITE UPIT ILI NAS KONTAKTIRAJTE NA (+385)98 424 434

 

KONTAKT


Telefon (+385) 051 217 653
Mobitel (+385) 98 424 434
E-mail s.rukavinamihelcic@gmail.com

RADNO VRIJEME


Pon, Sri, pet - od 9-15
Uto, čet - od 12-20
Po dogovoru
NEWSLETTER
SIGN UP
 

KONTAKT


Telefon (+385) 051 217 653
Mobitel (+385) 98 424 434
E-mail s.rukavinamihelcic@gmail.com

RADNO VRIJEME


Pon, Sri, pet - od 9-15
Uto, čet - od 12-20
Po dogovoru
NEWSLETTER
SIGN UP